2018-10-17
Dopasuj rodzaj zmywarko-wyparzarki do swojego lokalu

Zanim zdecydujesz się na konkretny rodzaj, typ, model zmywarko wyparzarki postaraj się w miarę możliwości dokładnie określić jakie są Twoje potrzeby. Artykuł omawia działanie profesjonalnych zmywarko-wyparzarek.

Na rynku znajdziesz 4 rodzaje takich urządzeń.

  1. barowe (podblatowe dedykowana są do mycia szkła),
  2. uniwersalne,
  3. kapturowe,
  4. przelotowe.

Co to jest profesjonalna zmywarko-wyparzarka?

W odróżnieniu od zmywarek typowo domowych, urządzenia profesjonalne przeznaczone są zdecydowanie do lokali gastronomicznych. Z racji intensywności pracy do jakiej zostały stworzone, charakteryzują się szczególnymi cechami takimi, jak: wytrzymałość, niezawodność, bezawaryjność, prostota w obsłudze, skuteczność w działaniu, energooszczędność i wodooszczędność.

Profesjonalny sprzęt powinien nie tylko skutecznie zmywać, ale również wyparzać naczynia po umyciu, co jest wymogiem higieny w lokalach przetwarzających żywność. W obiektach gastronomicznych i obiektach zbiorowego żywienia bardzo często z jednego naczynia w ciągu dnia korzysta nawet kilkanaście osób.

Wyparzanie porcelany, sztućców i szkła jest gwarantem zachowania higieny i bezpieczeństwa biologicznego procesów przetwarzania i spożywania żywności w obiektach otwartych. 

W domu wkładamy naczynia do zmywarki, uzupełniamy detergenty i uruchamiamy wybrany program zmywania. W lokalach gastronomicznych, z racji intensywności odbywających się tam czynności, sam proces mycia wygląda inaczej. Zmywarko-wyparzarki profesjonalne sprawdzają się, gdy niezbędny jest skuteczny, ale krótki, a nawet bardzo krótki cykl pracy.

Podział zmywarko-wyparzarek ze względu na przeznaczenie

Zmywarko-wyparzarki barowe

To najmniejsze urządzenia tego typu dostępne na rynku. Z powodzeniem postawisz je pod blatem roboczym. Służą do bieżącego mycia szkła i porcelany barowej (filiżanki imbryki, dzbanki etc) oraz sztućców barowych.

Rozmiary urządzenia związane są z ograniczoną przestrzenią za barem. Mają mały kosz uniwersalny, mały wsad, w porównaniu z innymi, ale za to krótki cykl mycia i wyparzania 120 lub 180 sekund (2-3 minuty). Minimalizacja czasu trwania mycia wynika ze specyfiki pracy zmywarek profesjonalnych.

Zabrudzenia po szmince, kawie czy osadzie z herbaty nie są wcale łatwe do usunięcia. Zmywarki barowe bez trudu radzą sobie nawet z tak trudnymi zabrudzeniami, ponieważ są do tego stworzone. Co ważne używane w nich płyny: myjący i nabłyszczający mają specjalny skład ułatwiający usuwanie wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń. 

Bardzo pomocna, cicha, praktyczna, ekonomiczna - zmywarka ułatwia pracę za barem.

Zmywarko-wyparzarki uniwersalne

Najmniejsze z profesjonalnych zmywarko-wyparzarek. Posiadają kosze pełnowymiarowe 50x50 cm. Przeznaczone są do mycia i wyparzania porcelany, szkła i sztućców, ale również naczyń i drobnych sprzętów kuchennych, jak garnki, blachy etc.  

Zmywarko-wyparzarka posiada dwa ramiona myjące i zazwyczaj 3 cykle czasowe 90/120/180 sekund. Praktyczna, ekonomiczna, cicha i jak sam typ wskazuje - uniwersalna.





Zmywarko-wyparzarki kapturowe

Praktyczne i ergonomiczne urządzenia. Konstrukcyjnie poziom myjący znajduje się na wysokości blatu roboczego. Podobnie, jak w przypadku zmywarko-wyparzarek uniwersalnych, mają standardowe kosze 50x50 cm. Cechuje je duża wydajność, łatwość w załadunku i rozładunku. 

To urządzenia wszechstronne w użytkowaniu, przeznaczone do mycia porcelany, szkła, sztućców i sprzętu kuchennego. Są ekonomiczne, ciche, wydajne. Zazwyczaj posiadają 2 lub 3 czasy cykli mycia (120/180 lub 90/120/180 sekund.


Zmywarki przelotowe 

Przeznaczone są do lokali o bardzo dużym natężeniu ruchu. Służą do mycia porcelany, szkła i sztućców. Są bardzo wydajne i wyposażone w standardowej wielkości kosze 50x50 cm. 


KOMENTARZE

brak komentarzy do publikacji "Dopasuj rodzaj zmywarko-wyparzarki do swojego lokalu".